A bohém táplálkozás

A bohém életmód a természet szeretetéről és védelméről is szól. Így sokan a legkörnyezetbarátabb táplálkozás, a vegetarianizmus mellett döntenek. Természetesen ez nem kötelező elem, de mégis egyre többen hagyják el a húsokat az étrendjükből.

Sokan meggyőződésből, sokan pedig egészségügyi okokból váltanak.  Én személy szerint még nem vagyok vegetáriánus, de a férjem nemrég úgy döntött, hogy ő szeretne az lenni. Ezért a napi főzéseket úgy kell megoldanunk, hogy legyen benne vegetáriánus étel is, lehetőleg ne azzal a módszerrel, hogy fél napig főzzek emiatt. Így az utóbbi időben gyakoriak lettek a főzelékek, zöldségkrémek és a rakott zöldségek az asztalunkon. Sokkal változatosabb lett ettől a táplálkozásunk is, ezért örülök ennek a döntésnek.

Személy szerint nagyon szeretem a salátákat, szívesen is készítem őket. Szeretem az ízletes és változatos összeállításokat, de mindig szoktam mellé valamilyen húst is választani. Férjem viszont csak a salátát eszi, pirított kenyérrel, vagy főtt tojással.

A zöldség krémeket még egy korábbi diétám alkalmával fedeztem fel, de a reggelik és vacsorák most már elképzelhetetlenek nélkülük. Egy adag babkonzervből, vagy lencse konzervből több napra elegendő krémet lehet készíteni, ami egészséges is, és mégsem kell a kakaós csiga és kalácsok tömkelegét etetni a család vegetáriánus tagjával.

A krémet egyszerű elkészíteni. Egy fej hagymát megpirítok, hozzá adom a babot, vagy lencsét, azzal is összepirítom és sóval borssal, mustárral esetleg majonézzel elkeverem. A krémes állaghoz még érdemes hozzá adni olíva olajat és az egészet pépesíteni kell.

Pirítósra rákenve nagyon ízletes és laktató.

Szinte bármilyen zöldségből készíthető zöldségkrém, legyen az akár padlizsán, sütőtök, cukkini, karfiol, brokkoli és még sorolhatnám.

Lehet készíteni különféle zöldséges tésztákat, rántott zöldségeket, gombát, ezeket kiegészítve sült vagy főtt krumplival egy laktató étel kerülhet az asztalra, alacsony költségvetéssel.

A cikket azért is írtam, mert sajnos a legtöbb vegetáriánus szakácsköny nem olcsó alapanyagokkal dolgozik, ezért sokan megriadnak, hogy nem lehet egyszerűen és olcsón áttérni a vegetarianizmusra.

Fantázia nyilván kell a váltáshoz, de sok esetben gazdaságosabban lehet kihozni egy ebédet, mint ha húsos ételt választanánk.

Mindenkit bíztatok arra, hogy ha nem is teljesen, de nagy százalékban térjen át a vegetarianizmusra, az egészsége nem fogja megbánni.

 

 

Még szintén kedvelheted...